3. Uluslararası Distopya Film Festivali 1 Haziran’da Başlıyor

Haber: Melis Ciddioğlu

Uluslararası Bağımsız Sinema ve Sanat Derneği tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Distopya Film Festivali, 1-4 Haziran tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması’nda sinemaseverlerle buluşacak. 4 gün sürecek festival programında distopya temalı filmlerin gösterimi yapılacak, panel ve söyleşiler de yer alacak.

26 – 29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirileceği açıklanan festival programı 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen ve on binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremler dolayısıyla ertelenmişti.

İlk olarak 1868 yılında İngiliz filozof ve ekonomist John Stuart Mill tarafından kullanılan Distopya, kelime anlamı olarak çoğunlukla anti-ütopya yani ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini açıklamak için kullanılmaktadır.* Distopya kavramı, edebiyattaki romanlardan sinema filmlerine, dizilere ve diğer bir çok sanatsal ve bilimsel alana kadar yansımaları bulunan ve eserler üretilen bir tür olarak 150 yıldan fazladır çeşitli biçimlerde ifade edilmektedir. En fazla edebi türlerde özellike roman türünde, sinema alanında çekilen filmlerde günümüzde ise dijital platformların farklı bir boyutta ilerlemesi ile de film ve dizi filmler aracılığıyla çeşitli ifade biçimleri oluşturan distopya türünde çekilmiş filmler için film festivalleri düzenlenmeye başlanmıştır. Dünya üzerinde distopya kitaplarında eskiye göre bir artış yaşandığı görülmektedir, roman çevirileri şuna kadar erişilmemiş bir seviyeye ulaşmıştır ve distopik tarzda çekilmiş film ve dizilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Tarihsel olarak bilim kurgu türüyle beraber şekillenen distopya türü, gelecekteki insan, doğa ve evren yaşamına dair tasarımlar ile öngörülerde bulunuyor, gelecekteki yaşamın nasıl olacağı ile ilgili düş dünyasını ve insan ufkunu genişletiyor.

Distopya türüne dikkat çekerek sinemadaki distopya film üretiminde artış sağlamak, tür çeşitliliğini dengelemek ve çağı yakalayan yenilikçi filmler için fırsat oluşturmak amaçlarıyla düzenlenen Distopya Film Festivali, teknolojik gelişmelerin gittikçe arttığı ve önem kazandığı günümüz çağında geleceğin öngörüsünü sunan ve yaşanan bilimsel gelişmelere zemin sunan distopyalar ile, çağın ötesinde bir vizyonla distopya türünde çekilmiş filmler için bir alan açmaktadır. Uluslararası festival programındaki distopya kavramanının, dünyanın bir çok yerinden prestijli ve önemli üniversitelerden katılan akademisyenlerin yer alacağı paneller ile disiplinlerarası bir yöntemle kuramsal bir çerçevede ele alınacağı belirtildi. Film gösterimleri, panel ve söyleşilerin yanı sıra festival programı kapsamında hazırlanan teknoloji bölümünde yapay zeka ve yaşanan teknolojik gelişmelere yer verileceği bilgisi paylaşıldı. 

Bu yıl 3. kez düzenlenecek olan Distopya Uluslararası Film Festivali’nde filmleri değerlendirecek jüri üyeleri, festival programındaki uzun metraj ve kısa metrajlı yarışmalarda yarışacak filmler, her yıl takdim edilen “Onur Ödülü” ve “Yükselen Değer Ödülü”nün sahipleri açıklandı.

Distopya türünde çekilmiş sinema filmlerini izleyici ile buluşturan Distopya Film Festivali, Uluslararası Bağımsız Sinema ve Sanat Derneği tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkıları ve BKM Mutfak’ın işbirliğiyle 1-4 Haziran tarihleri arasında düzenleniyor. 4 gün sürecek festivalin program direktörlüğü görevini üstlenecek olan sinema yazarı ve araştırmacısı Kerem Akça, festival içeriğine dair yaptığı açıklamalarda; bu yılki festivalde “Onur Ödülü”nün sinema oyuncusu Zerrin Tekindor’a, “Yükselen Değer Ödülü”nün ise Avusturyalı film yönetmeni Norbert Pfaffenbichler’e verileceğini duyurdu. Daha önce 26 – 29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirileceği duyurulan festival programı 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen ve on binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan depremler dolayısıyla ertelenmişti. Sinemacılar için festivalin yarışma bölümlerine son başvuru tarihi 1 Mart olarak açıklanmıştı.

JÜRİ BAŞKANI YÖNETMEN REİS ÇELİK OLACAK

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanlığını ünlü yönetmen Reis Çelik’in üstleneceğini ifade eden Akça, Jüri üyeleri arasında oyuncu sinema oyuncusu Vildan Atasever, sinema oyuncusu Hatice Aslan, görüntü yönetmeni Barış Aygen ve sinema yazarı Fırat Sayıcı’nın olacağını belirtti.

Akça, Uluslararası Kısa Film ana jürisinde ise film yönetmeni Kıvanç Sezer, sinema oyuncusu Selin Yeninci, sinema oyuncusu Umut Karadağ, müzisyen Saki Çimen ve Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilay Ulusoy’un yer alacağını bilgisini de paylaştı.

218 UZUN METRAJ, BİN 654 KISA FİLM İLE REKOR BAŞVURU GERÇEKLEŞTİ

Açıklamalarının devamında bu yıl festivale rekor sayıda başvuru geldiğini aktaran Akça, festivalin sinemaseverler için verimli geçeceğini söyledi.

Festival programının Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’na bu yıl 218 film başvururken, Uluslararası Kısa Film Yarışması bölümünde ise 1.654 kısa film yarıştı.

Festivalde ön jüri karşısına çıkacak filmler arasında, 75. Cannes Film Festivali’nde yarışan iki uzun metraj film de yer alıyor. Cannes’da Altın Kamera Ödülü’nü kazanan “Plan 75” ile “Vesper” de jüri karşısına çıktı. Festival yönetimi tarafından belirlenen sektör profesyonellerinden oluşan ön jürinin yaptığı eleme sonucunda ise 8 uzun metraj film ile 8 kısa film finale kaldı.

FİNALİSTLER BELLİ OLDU

Festivalde yüzlerce film arasından elenerek finale kalan uzun metraj filmler “Be Right Back”, “Dry Ground Burning”, “First Age”, “Hayatımın Son 5 Günü”, “Phi 1.618”, “Plan 75” ve “Vesper” olarak belirlendi.

“Agnus Dei”, “Money Man”, “Silent City”, “Still Here” ve “Three Shadows” da finale kalan uluslararası kısa filmler arasında yer alıyor.

Başkanlığını Hatice Aşkın’ın yaptığı, Koordinatör Caner Ural ile Teknik Koordinatör Murat Subay yönetimindeki festival kapsamında sinema seyircisiyle de buluşacak Uluslararası Uzun Metraj Filmler “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Senaryo”, “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Erkek Oyuncu” dallarında yarışacak.

Uluslararası Kısa Metraj Film yarışma bölümündeki filmler de “En İyi Film” ve “Jüri Özel Ödülü” için jüri karşısına çıkacak.

FESTİVAL ARACILIĞIYLA DİSTOPYA TÜRÜNE DİKKAT ÇEKİLECEK

1-4 Haziran 2023 tarihleri arasında üçüncü kez gerçekleştirilecek olan Uluslararası Distopya Film Festivali; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla ve BKM Mutfak desteği ile Uluslararası Bağımsız Sinema ve Sanat Derneği tarafından İstanbul AKM’de düzenlenecek. 

Festivalin “Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması” ve “Uluslararası Kısa Film Yarışması” olmak üzere distopya türünde filmlerin yarışacağı iki yarışma kategorisi bulunmaktadır. Festival, distopya türüne dikkat çekmek, ülke sinemamız içerisinde distopya film üretimini arttırmak, tür çeşitliliğini dengelemek ve çağı yakalayan yenilikçi filmlere fırsat eşitliği yaratmak amaçlarıyla hayata geçiriliyor.

Uluslararası Distopya Film Festivali’nde distopya kavramı dünyanın prestijli üniversitelerinden akademisyenlerin yer alacağı paneller dizisinde disiplinlerarası yöntemle kuramsal bir çerçevede ele alınacak. Festivalin teknoloji bölümünde ise yapay zeka ve yeni teknolojik gelişmelere yer verilecek.

FESTİVALİN DÜZENLEYİCİSİ ULUSLARARASI BAĞIMSIZ SİNEMA VE SANAT DERNEĞİ 

Sinema dünyasının önemli isimlerinin bir araya gelerek, yenilikçi ve yaratıcı bakış açılarını ortaya koymak üzere kurduğu “Uluslararası Bağımsız Sinema ve Sanat Derneği”, cinsiyetten, renkten, ırktan, dilden bağımsız; hümanist felsefe ilkesiyle 2020 yılında kuruldu.

Dernek, kısa film, uzun metraj, yönetmen, yapımcı, oyuncu ve senarist gibi sinema sektöründeki tüm meslek gruplarını kapsayan bütüncül bir misyonu üstleniyor. Dernek yöneticileri, “Amaç, bağımsız sinemanın gelişmesini sağlamak” diyor.

Kurucu başkanlığını yönetmen Hatice Aşkın’ın üstlendiği Uluslararası Bağımsız Sinema ve Sanat Derneği kurucu üyeleri arasında film festivalleri danışmanı Serap Gedik, yönetmen-oyuncu Aydın Orak, yazar Gülşah Elikbank, senarist Ayşe Balıbey, yapımcı-senarist Ahmet Küçükkayalı ve senarist Ferit Göktaş bulunuyor.

Uluslararası Bağımsız Sinema ve Sanat Derneği, kurulum amaçlarını şöyle sıralıyor:

* Bağımsız sinema ve sanat alanlarının gelişimini sağlamak için projeler üretmek

* Yenilikçi ve yaratıcı bir bakış açısıyla yurt içinde ve dışında sanatsal-bilimsel etkinlikler yapmak

* Bağımsız sinema alanında çalışma koşullarını iyileştirmek ve çalışanların haklarının savunulması konusunda çalışmalar yapmak

* Sinema sektöründeki cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmek ve bu konuda farkındalık yaratmak

* Sinema sektöründe görev yapan kişiler ve tüzel kişiliklerle temas halinde olmak ve ortak çalışmalar üretmek.

Kaynak:

https://www.ntv.com.tr/n-life/kultur-ve-sanat/3-uluslararasi-distopya-film-festivali-1-hazirandabasliyor,rRGgoyFSNkauxH-trvQmKA

https://www.kitapmagazin.com/3-uluslararasi-distopya-film-festivali-1-haziranda-basliyor/

https://www.distopyaff.com/hakk%C4%B1nda

https://m.bianet.org/bianet/sanat/231405-uluslararasi-bagimsiz-sinema-ve-sanat-dernegi-kuruldu

Fotoğraflar:

Sînemaya Serbixwe – www.sinemayaserbixwe.com

COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir