76. Cannes Film Festivali programı açıklandı

Haber: Melis Ciddioğlu

76. Uluslararası Cannes Film Festivali bu yıl 16-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival programı kapsamında gösterimi yapılacak ve yarışacak yarışma filmleri geçen ay açıklanırken festivalin jüri üyelerinin de bulunduğu diğer detay bilgileri de duyuruldu.

Dünyanın ve Avrupa kıtasının en önemli ve prestijli sinema etkinliklerinden birisi olan Cannes Film Festivali 1946 yılından bu yana Fransa’nın güneyinde yer alan Cannes* şehrinde düzenleniyor ve her yıl binlerce sinema severi bir araya getiriyor. Yılın dikkat çeken yapımlarını sinema izleyicisi ile buluşturan Cannes Film Festivali 16 Mayıs tarihinden 27 Mayıs’a kadar devam edecek. Nisan ayında açıklanmaya başlanan festival programının detayları ve jüri üyeleri netleşmeye başladı.

“Oyun” (Play) filmi 2011 yılında Cannes’in “Yönetmenlerin On Beş Günü” kategorisinde yer alan, “Kare” (The Square, 2017) filmi ve 2022 yılının en dikkat çeken filmlerinden biri olan “Hüzün Üçgeni” (Triangle of Sadness) ile geçen yıl düzenlenen Cannes Film Festivali’nden “Altın Palmiye” (Büyük Ödül) ve Avrupa Film Ödülleri’nden “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” ödülleri de dahil olmak üzere 4 dalda ödülün sahibi olan İsveçli ünlü film yönetmeni Ruben Östlund’ın jüri başkanlığını yapacağı 76. Cannes Film Festivali’nin programı festivalin yürütücülüğünü yapan Thierry Frémaux tarafından bir basın toplantısı ile duyurulmuştu.

Cannes programı bu sene yönetmen Maïwenn’ın çektiği “Jeanne du Barry” filmi ile startını verecek ve toplam 19 film büyük ödül olan Altın Palmiye için yarışacaklar. Usta yönetmen Ken Loach’ın mültecilerin yaşamlarına dikkat çeken “The Old Oak” adlı filmi, ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’nın “Kuru Otlar Üstüne”, Aki Kaurismaki, Jessica Hausner, Wes Anderson, Nanni Moretti Hirokazu Kore-eda, Todd Haynes, Wim Wenders gibi bir çok ünlü yönetmenin filmleri de Ana Yarışma programında izleyiciye ulaşacak. Usta yönetmen Pedro Almodovar’ın son filmi “Strange Way of Life” festivalin Resmi Seçki bölümünde ve ünlü film yönetmeni Martin Scorsese’nin Killers of the Flower Moon” filmi Yarışma Dışı bölümünde yer alıyorlar. Festival programı içerisinde bulunan “Belirli Bir Bakış”  (Un Certain Regard), “Yarışma Dışı” (Hors Competition), “Cannes Prömiyerleri” (Cannes Premiere), “Özel Gösterimler” (Special Screenings) ve “Gece Yarısı Gösterimleri” (Midnight Screenings) de belli oldu.

Mayıs’ın 3. haftası sinema severleri bir araya getirecek olan Cannes Film Festivali’nin başlamasına çok az bir süre kalırken festivalin Ana Yarışma bölümünde görev alacak jüri üyeleri de netleşti. Cannes tarihi boyunca usta yönetmenler Francis Ford Coppola ve Emir Kusturica ile birlikte iki Altın Palmiye ödülünün sahibi olup da jüri başkanlığına seçilen üçüncü isim ve aynı zamanda büyük sinema yönetmeni ve senarist Ingmar Bergman’dan sonra 1973 yılından bu güne kadar Cannes’te jüri başkanlığını yapacak olan ikinci yönetmen olacak olan İsveçli Yönetmen Ruben Östlund’ın başkanlığında Ana Yarışma filmleri değerlendirilecek. Cannes Film Festivali Ana Yarışma bölümüne seçilen jüri üyeleri arasında ABD’li sinema oyuncusu Paul Dano, Fransalı film yönetmeni Julia Ducournau, Amerikalı sinema oyuncusu Brie Larson, Fransız sinema oyuncusu Denis Ménochet, Britanya-Zambiyalı film yönetmeni ve senarist Rungano Nyoni, Afganistanlı yazar ve film yönetmen Atiq Rahimi, Arjantinli film yönetmeni ve senarist Damián Szifrón ve Faslı film yönetmeni ve sinema oyuncusu Maryam Touzani yer alacak. Cannes’in “Belirli Bir Bakış” bölümüne seçilen 17 film, Amerikalı sinema oyuncusu John C. Reilly jüri başkanlığında ve Alman sinema oyuncusu Paula Beer, Fransız-Kamboçyalı film yönetmeni Davy Chou, Belçikalı sinema oyuncusu Émilie Dequenne ve Fransız film yönetmeni ve senarist Alice Winocour tarafından değerlendirilip kazanan film açıklanacak.

Cannes Film Festivali ana yarışma ve seçki programlarına yeni filmlerin eklendiği açıklandı

Festival direktörlüğü görevini yürüten Thierry Frémaux’nun nisan ayı içerisinde katıldığı bir basın açıklaması ile Cannes Film Festivali’nin resmi seçkisinde yer alan filmler açıklanmıştı. Duyurulan seçkiye ek olarak ana yarışma bölümü de dahil bir çok yeni filmin eklendiği aktarıldı. Festivalin ana yarışma kategorisinde yarışacak 19 filme Jean-Stéphane Sauvaire tarafından yönetilen “Black Flies” ve Catherine Corsini’nin çektiği “Le Retour” filmleri de dahil edildi. “Belirli Bir Bakış” kategorisinde Wei Shujun’un yönettiği “Only the River Flows” filmi ve festivalin kapanışında yer alan “Yarışma Dışı” kategorisine de Alex Lutz yapımı olan “Une Nuit” filminin dahil edildikleri bilgisi paylaşıldı. 1995 yılında çektiği “Koza” kısa filmi Cannes’ın Uluslararası Kıs Film Yarışmasında gösterilen, 2006’da “İklimler” filmiyle Cannes’ten “FIPRESCI” Ödülünü, 2008’te “Üç Maymun” filmi ile Cannes’ten “En İyi Yönetmen”, 2011 yılında “Bir Zamanlar Anadolu” filmi ile Cannes’ten “Büyük Jüri Ödülü”nün ve 2014 yılında “Kış Uykusu”* filmi ile Cannes programının büyük ödül olan “Altın Palmiye” ödülünü kazanan ve çektiği filmler bir çok uluslararası film festivalinde gösterilerek ödüller alan ünlü sinema yönetmeni Nuri Bilge Ceylan’ın en son filmi “Kuru Otlar Üstüne” de Cannes’in ana yarışma kategorisinde yarışacak filmler arasında yer alıyor.

Yönetmenlerin 15 Günü programı ve Sinemanın Karşı Tarihi söyleşisi

Cannes Film Festivali’nden yapılan açıklama ile ünlü yönetmen, senarist ve oyuncu Quentin Tarantino’nun 25 Mayıs tarihinde “Yönetmenlerin 15 Günü” programında onur konuğu olarak katılacağı duyurulmuştu. Sinema dünyasında çektiği unutulmaz filmler; “Rezervuar Köpekleri” (Reservoir Dogs, 1992) “Ucuz Roman” (Pulp Fiction, 1994), “Kill Bill: Volume 1” (2003), “Kill Bill: Volume 2” (2004), “Soysuzlar Çetesi” (Inglourious Basterds, 2009), “Zincirsiz” (Django Unchained, 2012) gibi yapımlar ile tanınan Oscar ödüllü usta sinemacı Quentin Tarantino’nun sürpriz olarak bir filminin de izleyici ile buluşacağı ve “Sinemanın karşı tarihi” konusu üzerinde bir söyleşi gerçekleştirileceği bilgisi de paylaşıldı.

Festivalin resmi seçkisi programı ile birlikte ve bağımsız bir şekilde gerçekleştirilen program olan “Yönetmenlerin 15 Günü” bu yıl 55. kez düzenleniyor.

Cannes tarihinde ilk defa Amaziğ-Berberi dilinde bir film gösterilecek

Cezayirli film yönetmeni Mevlüt Ayit Lyutna tarafından Amaziğ-Berberi dilinde çekilen “Ukham Yarga, Makar Anashamu” (Ev Yanıyor, Belki de Isınıyor) isimli kısa film, 76. Cannes Film Festivali’nin “Yönetmenlerin On Beş Günü” (Quinzaine Des Cineastes) kategorisi seçkisinde yer alacağı duyuruldu.

Quinzaine Des Cineastes’ten paylaşılan yazılı açıklama ile Mevlüt Ayit Lyutna’nın yönettiği “Ev Yanıyor, Belki de Isınıyor” kısa filmi “Yönetmenlerin On Beş Günü” kategorisinde gösterimi yapılacak on film arasında yer aldığı açıklandı. Cezayir’in kuzey doğusunda yer alan Amağiz-Berberi halkının yoğun şekilde yaşamını sürdürdüğü Kabail bölgesinden Fransa’ya gitmek için yola çıkan bir adamın vedasını anlatan kısa film Kabail bölgesindeki Bicaye şehrinde çekilmişti ve Cannes tarihinde Amaziğ-Berberi dilinde gösterilecek ilk film olma özelliği taşıyor.

Michael Douglas’a, 76. Cannes Film Festivali’nden Onursal Altın Palmiye ödülü taktim edilecek

Cannes Film Festivali’nden yapılan açıklamada ünlü sinema oyuncusu Michael Dougles’a verilecek olan Onursal Altın Palmiye ödülünün, festivalin açılış töreninin yapılacağı gün olan 16 Mayıs tarihinde taktim edileceği duyuruldu. Michael Douglas’a taktim edilecek Onursal Altın Palmiye ödülünün “parlak kariyeri ve sinemaya olan bağlılığı nedeniyle” verileceği belirtildi. Cannes programlarına ilk olarak “The China Syndrome” (Dünya’nın Kaderi, 1979) filmi ile ve ardından sırasıyla “Temel İçgüdü” (Basic Instinct, 1992), “Sonun Başlangıcı” (Falling Down, 1993) ve “Şamdanın Ardında” (Behind the Candelabra, 2013) filmleri ile katıldı ve bir çok sinema filminde de yer aldı.

Cannes Film Festivali’nin tarihçesi

Konuya dair konuşan Michael Dougles, “Sektörde 50 yılı aşkın bir sürenin ardından, festivalin açılışını yapmak ve ortak küresel film dilimizi kucaklamak için Croisette’e dönmek benim için bir onur” diyerek, cesur yaratıcılar, sanatsal cesaret ve hikaye anlatımında mükemmellik için uzun süredir harika bir platform sağlayan Cannes’da olmanın kendisi için her zaman yeni bir soluk olduğunu belirtti.

Avrupa’nın en önemli üç film festivalinden birisi olarak kabul edilen Cannes Film Festivali büyük ödülü olan Altın Palmiye için her sene ortalama olarak 20 film yarışma filmi olarak seçiliyor. Cannes’ta her sene en iyi filme verilen Altın Palmiye’nin yanı sıra, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Kısa Film ve Jüri Ödülleri verilmektedir.

Fikri olarak geçmişi 1930’ların sonuna kadar giden Cannes Film Festivali’nin ilm olarak 1939 yılında tarihin ilk film yapımcıları arasında yer alan Louis Lumière jüri başkanlığı ile düzenlenmesi planlanıyordu. İkinci Dünya Savaşından dolayı iptal edilen ilk festival 20 Eylül 1946 senesinde gerçekleştirildi. 1952 yılından sonra Venedik Film Festivali’nin sonbahar mevsiminde gerçekleştirilmesinden kaynaklı Mayıs ayında sinema severlerin karşısına çıkan Cannes’da 1955 yılına kadar verilen “Grand Prix du Festival” adlı büyük ödül o tarihten sonra Palme d’Or yani Altın Palmiye olarak değiştirilmişti. 1957 senesinde sinema oyuncusu ve şarkıcı Dolores del Rio festivali jürisinde yer alan ilk kadın kadın üye olarak seçilmişti. 1959 yılına gelindiğinde festivale ticari bir kimlik kazandırmak amacıyla sinema endüstrisini ve film alıcılarına bir araya getiren Marché du Film adlı film pazarı kurularak günümüzdeki sinema endüstrisinin en önemli ve en yoğun platformunun temelleri atılmış oldu. 1962 senesinde Cannes Film Festivali programının paralel bölümü olarak Fransız Eleştirmenler Birliği tarafından başlatılan Eleştirmenler Haftası düzenlenmeye başlanarak ticari kaygı güdülmeden sinemada çalışmalarını sürdüren yönetmenlerin ilk veya ikinci çektikleri filmlerin sinema severlerle buluşması amaçlandı. Fransız film yönetmeni Jean Cocteau vefatından sonra Cannes’ın Onursal Başkanı olarak ilan edilmişti ve bir yıl sonra İngiliz-Amerikalı sinema oyuncusu Olivia de Havillan festival programının ilk kadın başkanı olarak tarihe geçmişti.

1972 yılında filmlerin seçilme prosedüründe önemli bazı değişiklikler yapıldı. O zamana kadar festivale katılacak ülkeler temsil edecek filmleri seçip festivale gönderiyorlardı, ancak bu tarihten sonra yapılan değişiklik ile Fransız filmler ve yabancı filmler için oluşturulmuş iki ayrı komite tarafından seçilmelerine karar verildi. 1978’de Altın Kamera (Caméra d’Or) ve Un Certain Regard bölümü festival programına eklenmiş oldu ve festival süresini otuz güne düşürebilmek amacıyla seçilmiş olan filmlerin sayısı azaltılarak jüri üyelerinin sinema endüstrisinde yer alan ünlülerden seçilmesi gibi kararlar alındı. 1983 yılında “Sığınak” ismiyle yeni bir festival binası inşa edildi. Fransız film eleştirmeni ve deneme yazarı Gilles Jacob tarafından 1995 yılında, festivalin son resmi bölümü olan Cinéfondation başlatılarak dünyadaki film çekim sürecinin desteklenmesi ve yeni senaryo yazarlarının yer alacağı bir sosyal ortamda bir etkileşim olması amaçlandı. Festivalin resmi ismi 2002 yılında Festival de Cannes şeklinde değiştirilerek günümüze kadar bu isimle düzenlenmeye devam etti.

Cannes Film Festivali’nin Resmi Seçki programında yer alan Ana Yarışma ve Yarışma Dışı kategorilerindeki filmler Théâtre Lumièr’de, Un Certain Regard ve Cinéfondation kategorisinde yer alan filmler Salle Debussy’de gösterilmektedir. Yarışma dışı olarak düzenlenen Paralel bölümlerde yer alan kategoriler olan Cannes Klasikleri, Dünya Sineması (Tous les Cinémas du Monde), Altun Kamera (Caméra d’Or) ve Sahil Sineması (Cinéma de la Plage) sinemanın çeşitli açılardan keşfedilmesi amacıyla seyirciyle buluşmaktadır.

76. Cannes Film Festivali Programında yer alacak filmlerin listesi:

Cannes Ana Yarışma bölümü filmleri

Club Zero (Yönetmen. Jessica Hausner)

The Zone of Interest (Yön. Jonathan Glazer)

Fallen Leaves (Yön. Aki Kaurismaki)

Four Daughters (Yön. Kaouther Ben Hania)

Asteroid City (Yön. Wes Anderson)

Anatomie d’Une Chute (Yön. Justine Triet)

Monster (Yön. Hirokazu Kore-eda)

The Sun of the Future (Yön. Nanni Moretti)

La Chimera (Yön. Alice Rohrwacher)

Kuru Otlar Üstüne (Yön. Nuri Bilge Ceylan)

L’Ete Dernier (Yön. Catherine Breillat)

The Passion of Dodin Bouffant (Yön. Tran Anh Hung)

Rapito (Yön. Marco Bellocchio)

May/December (Yön. Todd Haynes)

Firebrand (Yön. Karim Ainouz)

The Old Oak (Yön. Ken Loach)

Banel et Adama (Yön. Ramata-Toulaye Sy)

Perfect Days (Yön. Wim Wenders)

Jeunesse (Yön. Wang Bing)

Le Retour (Yön: Catherine Corsini)

Black Flies (Yön. Jean-Stéphane Sauvaire)

Belirli Bir Bakış bölümü filmleri:

The Delinquents (Yön. Rodrigo Moreno)

How to Have Sex (Yön. Molly Manning Walker)

Goodbye Julia (Yön. Mohamed Kordofani)

The Buriti Flower (Yön. Joao Salaviza and Renée Nader Messora)

Simple Comme Sylvain (Yön. Monia Chokri)

Kadib Abyad (The Mother of All Lies) (Yön.. Asmae El Moudir)

The Settlers (Yön. Felipe Galvez)

Omen (Yön. Baloji Tshiani)

The Breaking Ice (Yön. Anthony Chen)

Rosalie (Yön. Stephanie di Giusto)

The New Boy (Yön. Warwick Thornton)

If Only I Could Hibernate (Yön. Zoljargal Purevdash)

Hopeless (Yön. Kim Chang-hoon)

Terrestrial Verses (Yön. Ali Asgari & Alireza Khatami)

Rien a Perdre (Yön. Delphine Deloget)

Les Meutes (Yön. Kamal Lazraq)

La Regne Animal (Yön. Thomas Cailley)

Only the River Flows (Yön: Wei Shujun)

Yarışma Dışı bölümü filmleri:

Killers of the Flower Moon (Yön. Martin Scorsese)

The Idol (Yön. Sam Levinson)

Cobweb (Yön.: Kim Jee-woon)

Indiana Jones and the Dial of Destiny (Yön. James Mangold)

Jeanne du Barry (Yön. Maiwenn)

Une Nuit (Yön: Alex Lutz yapımı)

Gece Yarısı Seçkisi bölümü filmleri:

Omar la Fraise (Yön. Elias Belkeddar)

Kennedy (Yön. Anurag Kashyap)

Acide (Yön. Just Philippot)

Cannes Promiyere bölümü filmleri: 

Le Temps D’Amimer (Yön.: Katell Quillevere)

Cerrar Los Ojos (Yön.: Victor Erice)

Bonnard, Pierre et Marthe (Yön. Martin Provost)

Kubi (Yön. Takeshi Kitano)

Özel Gösterimleri bölümü filmleri:

Retratos Fantasmas (“Pictures of Ghosts) (Yön. Kleber Mendonca Filho)

Anselm (Yön. Win Wenders)

Occupied City (Yön. Steve McQueen)

Man in Black (Yön. Wang Bing)

Kaynak:

Altyazı

Film Hafızası

Birgün

Sinefesto

Vikipedia 

Cannes Film Festivali programı ve detaylı bilgi:

Sînemaya Serbixwe – www.sinemayaserbixwe.com 

COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir