Belgesel projeleri geliştirme programı “Kundura DocLab”ın başvuruları başladı

Haber: Safa Atmaca

Tarihi geçmişi 1800’lü yıllara kadar giden ve 2018’den bu yana İstanbul’un en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olarak hizmet veren Beykoz Kundura, çatısı altında barındırdığı ‘Kundura Sahne’, ‘Kundura Sinema’, ‘Kundurama’, ‘Kundura Hafıza’, ‘Vardiya’ ve ‘KunduraLab’ kültür-sanat platformları ile kültür, düşünce ve sanata dair yeni buluşma mekanları ve üretim olanakları yaratıyor. 2005 yılından beridir bünyesindeki büyük dekorları, Greenbox stüdyosu ve gelişmiş teknolojik altyapısıyla Türkiye’nin en önemli dizi, film, müzik klibi, medya ve fotoğraf çekim platformlarından birisi haline gelen Beykoz Kundura, sinema ve dizi sektörü için çekim, yeme, içme ve konaklama açısından önemli olanaklar sunuyor.

Her yaz İstanbul’da yaşayan sanatseverlere boğaz kıyısında düzenlenen Bir Yaz Gecesi Festivali ile dünya sinemasından zengin film seçkileri ve müzik programları sunan Beyaz Kundura’nın 2021 yılında farklı disiplinlerin izinde tartışma ve üretim imkanları oluşturmak için KunduraLab’in çatısı altında kurduğu laboratuvar programı “Kundura DocLab”, ‘belgesel için ilham’ sloganı ile bu sene ilk defa düzenlenecek.

Sinema ve tiyatro alanında üretim içerisinde olan yönetmenlerin projelerine destek vermek için hazırlanan belgesel geliştirme projesi “Kundura DocLab”ın başvuruları başladı. “Kundura DocLab” 8-14 Mayıs 2023 tarihlerinde Beykoz Kundura’da gerçekleştirilecek, sinema ve tiyatro pratiğini katılımcılarla buluşturacak. Katılımcılarına bir hafta süresince çağdaş ve disiplinlerarası bir yaklaşımla ortak araştırmalar yapma fırsatı sunacak olan “Kundura DocLab” belgesel destekleme projesinin başvurularının 13 Şubat pazartesi saat 18:00’e kadar süreceği, film ve tiyatro alanlarından toplam olarak 10 projenin seçilerek Beykoz Kundura’nın web sitesi ile sosyal medya hesapları aracılığıyla duyurulacağı açıklandı.

Bu yıl birincisi düzenlenecek olan “Kundura DocLab” projesine seçilecek projelerin jüri üyeleri arasında film yapımcısı Dilek Aydın, araştırmacı, akademisyen ve küratör Gurur Ertem, yönetmen ve küratör S. Buse Yıldırım ve mimar, sanatçı ve araştırmacı Yelta Köm yer alıyor. Jüri tarafından belirlenecek projeler 6 Mart 2023 tarihinde duyurulacak ve Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu, Balkanlar, Güney Kafkasya bölgelerindeki ülkelerden film ve tiyatro oyun yönetmenlerini Mayıs ayında İstanbul’da bir araya getirecek ve kültürlerarası işbirliği katkı sunacaj alanlar oluşturacak.

Dramaturg Aljoscha Begrich ve sinema yapımcısı Bruni Burres’in danışmanlığında hazırlanacak olan DocLab programında seçilen yönetmenlere yönelik olarak özel proje ve kapasite geliştirme atölyeleri düzenlenerek Kundura Sinema ve Kundura Sahne’de izleyiciye açık şekilde gösterimler ve sanatçı söyleşileri de gerçekleştirilecek. “Kundura DocLab” programı, belgesel projelerine vereceği desteklerle kurmaca dışı hikâye anlatımında uluslararası sanatsal işbirlikleri ve ilhâm verici
metodolojiler geliştirmeyi amaçlıyor.

Farklı metodolojilerin ve perspektiflerin içe içeliği perspektifinden hareketle fikirleri ve yaratıcı unsurlarla deneyler yapılarak üretim süreçleri oluşturmayı amaçlayan Kundura Lab’in yeni kurulan laboratuvarı Kundura DocLab belgesel alanıyla ilgilenen yönetmenlere yeni bir alan açacak.

Sinema ve tiyatro disiplinleri arasında güçlü bir bağın olduğuna vurgu yapılan Beykoz Kundura’nın sayfasında yayınlanan açıklamada, yaratım süreci ile hikaye anlatım biçimlerindeki birbirine benzeyen unsurları ve örtüşen yenilikçi yönleri keşfederek bu iki farklı disiplin arasında bir köprü kurmanın hedeflendiği belirtildi. Belgesel taratıcılarının eşitlikçi sanatsal paylaşımlar içinde olarak ortak süreçler içerisinde kendilerini zenginleştirerek besleyebilecekleri bir yapının inşa edildiğinin söylendiği tanıtım bülteninde hikaye anlatımındaki özün keşfedilerek sorgulanacağı ve bugünün var olan tanımları ile tartışıldıktan sonra yeni yaklaşımlar yaratmanın, ‘başka bir dünya’nın yollarının aranacağı ifade edildi.

Belgesel üretim pratiği içersinde olan, araştırma odaklı, metolojileri derinlikli bir şekilde geliştirerek bu konudaki var olan deneyimini arttırmak isteyen 28 yaş üstü bütün film ve tiyatro yönetmenlerinin başvurusuna açık olan Kundura Doclab platformunda, sinema yönetmenlerinin 1 uzun veya orta metrajlı olarak çekilmiş belgesel filmi ya da bir festival programında gösterimi yapılmış en az 2 kısa metrajlı belgesel filminin olması şartı bulunuyor ve öğrenci filmlerinin kabul edilmeyeceği açıklandı. Tiyatro alanında başvuru yapacak katılımcıların ise ulusal veya uluslararası düzenlenen tiyatro festivallerinde az az bir özgün tiyatro projesinin olması gerekmektedir. Tüm programın ingilizce gerçekleşeceği için katılımcı yönetmenlerin en az orta derecede İngilizce bilgisine hakim olmaları isteniyor. Güçlü bir estetik yaklaşımın yanında konusundaki ilgi ve becerilerini açık bir biçimde ifade edebilen katılımcıları seçeceklerini duyuran Kundura Doclab’ın açıklamasında “Katılımcılarının kendilerini geliştirmeye daim açık olmalarını ve yaratıcı pratiklerde analitik, eleştirel, becerilerini geliştirmelerini hedeflemelerini arzu ediyoruz” denildi.

Kundura DocLab’ın gerçekleştireceği programın başvurusuna açık olan ülkeler: Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Ermenistan, Filistin, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İran, İsrail, Karadağ, Katar, Kıbrıs, Kosova, Kuveyt, Kuzey Makedonya, Lübnan, Mısır, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Türkiye, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yemen, Yunanistan.

Başvuru ve detaylı bilgi için:

Çocuklar için atölyeler ve sinema klasiklerinden film gösterimleri

Beykoz Kundura’nın 21 Ocak ve 5 Şubat tarihleri arasında “Hafıza Atölye” çerçevesinde gerçekleştirilecek programlarında çocuklara yönelik ‘Ayakkabımı Tasarlıyorum’, ‘Bavulumdaki Anılar’, ‘Neşeli Ayakkabılar’, ‘Kabakçık Günü’, ‘Makinemi Yaptım, Fotoğrafımı Çektim’ ve ‘Kolajla, Afişini Tasarla’ başlıklarında bir çok konudaki atölye çalışmaları bulunuyor ve 29 Ocak Pazar günü saat 13:00’da ‘Kabakçığın Hayatı’ (Ma Vie de Courgette, 2016) isimli Claude Barras çektiği animasyon film çocuk izleyicilerle buluşacak.

Şubat ayında ise Beykoz Kundura’nın sinema salonunda her hafta düzenlendiği Pazar Sinema Klübü film etkinliği kapsamında, dünya sineması açısından önemli olan ve ‘Oscar’, ‘Altın Küre’ ve ‘BAFTA’ gibi uluslarası film ödüllerinden bir çok dalda ödüller kazanan filmleri sinema izleyicisi ile buluşturacağı film programı seyirci tarafından izlenebilecek.

Robert Zemeckis’in bilim-kurgu tarzında çektiği 1985 yapımı Oscar ödüllü kült filmi “Geleceğe Dönüş” (Back to the Future) 5 Şubat Pazar günü saat 15:00’da ve 19 Şubat Pazar Günü saat 15:00’da, yine Robert Zemeckis’un yönettiği ‘BAFTA’ ödüllü serinin ikinci filmi olan “Geleceğe Dönüş II” (Back to the Future II, 1989) 5 Şubat saat 18:00’da ve 19 Şubat saat 18:00’da izlenebilecek. Sinema dünyasında farklı tarzda çektiği filmler ile tanınan Tim Burton’un 1988 yapımı ve Oscar ödülü kazan “Beterböcek” (Beetlejuice) filmi 12 Şubat Pazar günü saat 15:00’da ve 26 Şubat pazar günü saat 15:00’da gösterimde olacak. 14 Şubat sevgililer gününe özel olarak gösterilecek olan ‘Oscar’, ‘Altın Küre’ ve ‘BAFTA’  ödüllerine sahip, yönetmen Jerry Zucker’ın çektiği “Hayalet” (Ghost, 1990) filmi 14 Şubat Salı günü saat 21:00’da sinema seyiricisi ile buluşacak. 1990 senesinde vizyona girerek ‘BATFA’ ödülünü alan Tim Burton’un yönettiği “Makas Eller” (Edward Scissorhands) filmi 12 Şubat Pazar günü saat: 18:00’da ve 26 Şubat Pazar günü saat 18:00’da takip edilebilecek.

Beykoz Kundura bünyesinde kurulan Hafıza Kundura’da sanat severler için sergi programları, sanatçı söyleşileri ve sözlü tarih çalışmaları da gerçekleştiriliyor.

Başvurular ve ayrıntılar

Sînemaya Serbixwe – www.sinemayaserbixwe.com

 

 

COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir