Genç yönetmen Osman Çakır ile Söyleşi

Covid-19 Virüs Pandemisi sebebiyle, sinema sektörüne ara verildiği gibi, bir çok genç yönetmenin projesi yarıda kaldı.  “Acil Çırak Aranıyor”, “Korkuluk” ve “Rötar”ın Yönetmeni Osman Çakır, yapıtlarını Sînemaya Serbixwe’ye anlattı.

Osman Çakır kimdir? Biraz bahsedebilir misiniz?

Şuanda öğrenciyim. Erciyes Üniversitesi Radyo TV ve Sinema bölümünde Yüksek Lisans yapıyorum. Sinema ile ilgileniyorum ve bu alanda çalışmalar yapıyorum gerek teorik gerek pratik olarak. Bu zamana kadar haber, video-klip, belgesel ve kısa film kategorilerinde bir çok proje ortaya koydum ve üretmeye devam ediyorum diyebilirim şimdilik.

Sinema’ya olan ilginiz ne zaman başladı?

Ben meslek lisesi çıkışlıyım. Elektrik-elektronik bölümünde güvenlik sistemleri okuyordum. Son sınıfta staj yaparken de işi sevmediğim için yapamayacağımı düşündüm. Okul bitiyordu ve hani dönüm noktasına gelmiştim. O dönemler çok fazla film izliyordum ve merakta oluştu araştırmaya başladım, kamera arkaları izledim ve çok keyif aldım daha sonra araştırdığımda üniversitelerde de böyle bir bölüm olduğunu gördüm ve üniversite tercihimde bu bölüm üzerine oluştu. Bölüme girdikten sonrada hiç pişman olmadım.

Sinemada izlediğiniz ilk film hangisi?

Sinemaya ilk defa abimle gitmiştim. Kurtlar Vadisi Filistin filmine götürmüştü beni 🙂 Kötü bir başlangıç yaptım o açıdan…

En sevdiğiniz 3 sinema film?

Sevdiğim birçok film var fakat illa söylemek gerekirse Torino Atı, Bir Zamanlar Anadolu’da ve Köpek Dişi diyebilirim.

Hayatınızı değiştiren 3 film?

Liseden üniversiteye geçiş aşamasında izlediğim “3 Idiots” filmi uyanmamı sağlamıştı. Onun dışında “Torino Atı” filmi ve “Dogville” sinema görüşüm açısından etkili oldu.

En sevdiğiniz sinema yönetmeni?

Bela Tarr

“Keşke ben çekseydim” dediğiniz bir film var mı? Nasıl çekerdiniz?

Öyle bir film olmadı genel de ben olsam şöyle yapardım diyorum ve yapmak için çalışmalara başlıyorum 🙂

Günümüzdeki Sinema’nın, “Gerçek Sinema”yı yansıttığını düşünüyor musunuz? Sinema’yı tanımlayacak olsaydınız, nasıl tanımlardınız?

Ben biraz daha gerçekçi sinemayı seviyorum. İçinde gerçeklik taşımayan tamamen stüdyolarda oluşturulan filmleri izleyemiyorum. Gerçek Sinema diye bir şey var mı emin değilim. Doğru olanın para kazanma amacıyla çekilmiş filmlerin değil de düşünüleni gerçekleştirme kaygısı olan filmler olduğuna inanıyorum. Benim için sinema hayatın görünmeyen tarafını insanlara göstermektir.

Sadece gişe için çekilen filmler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sinema Sanat için mi çekilmeli yoksa gişe için mi?

İkisi de olmalı bence şuan olduğu gibi… İnsanları eğlendirecek sinema da gerekli ama onun da kaliteli yapılması gerektiğini düşünüyorum. İnsanlar bunun bir formülünü bulmuş gibi bir kalıba sığdırıyorlar. Komedi ülkemizde izleniyor tamam güzel ama bari afişleri farklı yapalım. Bu da tekrarlara yol açıyor ve vizyona giren filmlerin yarısından çoğunun tutmadığını görüyoruz. Dijital platformların ortaya çıkmasıyla değişeceğini düşünüyorum. İnsanlar kaliteli içerik izlemek istiyor bu yüzden kaliteli içerik üretmek bir zorunluluk haline geliyor yavaş yavaş…

Kendinizi hangi sinema anlayışına daha yakın görüyorsunuz?

Herkes tarafından izlenebilecek, altyapısı iyi olan filmlerin üretildiği sinemaya kendimi yakın görüyorum.

Korona Virüs Salgınının sinemayı ne denli etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
Bu süreçte sinemaya gidemiyoruz evde kalıp dijital platformlardaki içeriklere yöneliyoruz. Bir süre sonra film izleme pratiği buraya taşıyacak bana kalırsa. Sinema salonlarında fahiş fiyatlar uygulayanların yarınlarını düşünmediği için batacaklarını ve yavaş yavaş yok olacaklarını düşünüyorum. Bu virüs olayının da bunu biraz daha hızlandırdığı kanaatindeyim. Ayrıca salonların kabul etmediği, gösterime almadığı filmlerin dijitalde izlenebilir olmasından da ayrıca keyif aldığımı belirtmeliyim…

Biraz yapıtlarınızdan bahsedelim. Kurmaca ve Belgesel çalışıyorsunuz bunun yanına Akademik kariyeriniz üzerine uğraşıyorsunuz. Kurmaca’larınızda ve Belgesellerinizde topluma vermek istediğiniz bir mesaj mı var, yoksa toplumun sorunlarına mı değiniyorsunuz?

Ben şunu yapayım ya da bunu yapmalıyım anlayışıyla film yapmadım bu zamana kadar. Deniyorum aslında… Bir konu aklıma geliyor yada bir olaya şahit oluyorum daha sonra o konu üzerine düşünüyorum ve bunu nasıl daha iyi anlatabilirime kafa yoruyorum. Bu bazen mesaj vermek de olabilir, bazen de bir kanayan yaraya merhem sürmekte olabilir.

Ödüllü yapıtınız olan Korkuluk Kısa Filminin senaryosunu yazarken nelerden esinlendiniz? Sizi o kurmacayı çekmeye iten sebep neydi?

Korkuluğun ortaya çıkış süreci üniversitede derste hocamızın bizden bir konu bir fikir bulmamızı istemesi sonucu ortaya çıktı. O sıralar metaforlar üzerine konuşuyorduk. Daha sonra Korkuluk metaforunu buldum ve onun etrafına bir hikâye oluşturdum. Filmi çekebilmek için o zamanlar yeterli donanıma ve bir ekibe sahip değildim o yüzden proje uzun bir süre rafta kaldı. Daha sonra bitirme projesi döneminde Abdulkadir Hasanoğlu ile biraz daha geliştirdik hikayeyi ve filmi çektik.  İşlediğimiz temel olgu Anadolu’da babaların çocuklara karşı tutumuydu ve bu tutumu Korkuluk metaforu üzerinden aktarmaya çalıştık.

Korkuluk İzlemek için Tıklayınız https://www.youtube.com/watch?v=3wzYhDFVdZ4
Ödüllü yapıtınız olan Rötar Kısa Filminin senaryosunu yazarken nelerden esinlendiniz? Sizi o kurmacayı çekmeye iten sebep neydi?

Rötar’ın hikayesi benim çocukluğuma dayanıyor. Ben Afyonluyum. Afyon’dan İstanbul’a geleceğimiz zamanlar ucuz olması sebebiyle hep treni kullanırdık. Tren hiçbir zaman saatinde gelmezdi istasyona… Gelmesi gereken saatten 3-4 saat sonra gelirdi… Buradan yola çıkarak o trenin neden gelmediği sorusunu sorduk ve neden kimsenin bu durumu sorgulamadığını düşündük ve senaryo oluştu. Beni çekmeye iten sebepte tam olarak o trenin zamanında gelmemesine kimsenin neden tepki vermediği sorusuydu.

Rötar izlemek için Tıklayınız. https://www.youtube.com/watch?v=R9tu_EewkgI&t=1s

Ödüllü yapıtınız olan “Acil Çırak Aranıyor” Belgeseli çok konuşuldu, belgeselde değinmek istediğiniz konu neydi?

Bir gün berberde tıraş olduğum sırada berberin çırağının olmamasından yakınması o konu hakkında düşünmeme neden oldu. Berber eleman yetişmediği için ilerde bu işin yapılmayacağını söylüyordu. Ben o konu üzerine düşünürken bir arkadaşımın sanayide çektiği filme yardım etmek üzere sanayiye gittim. Arkadaşın kiraladığı dükkânda usta tek başına çalışıyordu. Onunla konuştuğumda o da çırak olmamasından yakındı ve sanayideki tüm dükkânda böyle bir sorun olduğuna değindi. Bende orada karar verdim bu belgeseli çekmeye. Daha önce iki kurmaca film yapmıştım bunu da kurmaca yapmak istedim fakat ustalarla konuştuktan sonra belgesel yapmaya karar verdim. Ceyhun Bağcı hocam ile görüştükten sonra onunla birlikte kamerayı alıp çıktık. Değindiğimiz sorun sanayideki çırak sorunu. Çırak bulamadığı için dükkânını kapatan vardı. Ustalar neden yetişmediğini anlattı çıraklarsa ustaların onlara karşı olan tutumundan şikâyetçiydi ve yetişmemesinin nedeninin bu olduğunu söylediler. Biz de filmde iki tarafın da görüşlerine yer verdik ve bu sorunu filme aldık.


Acil Çırak Aranıyor İzlemek için Tıklayınız https://www.blutv.com/filmler/yerli/acil-cirak-araniyor

Rötar filminde her karakter toplumun bir kesimini mi temsil ediyor? Karakter seçimi üzerine nasıl duruyorsunuz?

Rötar filminde öyleydi. İstasyonda bekleyen insanları farklı kesimlerden seçerek bir araya getirdik ve bunlar bir araya gelse trenin gecikmesine ne tepki verirlerdi diye düşündük ve bu şekilde karakterler oluşturduk. Karaktereleri oluştururken gerçekçi olması için uğraşıyorum. Filmlerimi izleyen insanlar; “evet ya böyle biri var gerçekten” diyebilsinler derdindeyim.

Çekmeyi düşündüğünüz projeleriniz var mı?

Çekmeyi düşündüğüm bir belgesel ve senaryo aşamasında üç kısa film projem vardı önümde. Tezimi bitirdikten sonra ve virüsten kurtulabilirsek bu projeleri hayata geçirmeyi planlıyorum.

Okuyucularımız, Yapıtlarınıza nasıl ulaşabilir?

Korkuluk ve Rötar’ı Youtube üzerinden izleyebilirler. Acil Çırak Aranıyor’u Blu Tv’den izleyebilirler.

Korkuluk İzlemek için Tıklayınız https://www.youtube.com/watch?v=3wzYhDFVdZ4

 Acil Çırak Aranıyor İzlemek için Tıklayınız https://www.blutv.com/filmler/yerli/acil-cirak-araniyor

Rötar izlemek için Tıklayınız. https://www.youtube.com/watch?v=R9tu_EewkgI&t=1s

Söyleşi-Haber: Safa Atmaca

Osman Çakır’ın Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler

Acil Çırak Aranıyor – 2019 …. Belgesel, 00:15:00

3. Truva Atı Kısa Film Festivali, Ulusal Kısa Film Yarışması, İkincilik Ödülü. 2019

  1. TRT Belgesel Ödülleri, Ulusal Öğrenci Filmleri Dalı, Finalist. 2019

Akbank Kısa Film Festivali Farklı Perspektif Seçkisi 2020

  1. İzmir Kısa Film Festivali, Belgesel Dalı, Finalist. 2019
    Cefalù Film Festival, Official Selection. 2019
    First-Time Filmmaker Sessions, Official Selection. 2019
    The Lift-Off Sessions, Offical Selection. 2019
    WOW International Film Festival, Official Selection. 2019
    Aasha International Short Film Festival, Official Selection. 2019
    9. Sinepark Kısa Film Festivali, Çarpışan Aramalar Dalı, Finalist. 2019
    17. İstanbul Çevre Kısa Film Festivali, Ulusal Kısa Film Yarışması, Finalist. 2019
    8. Atıf Yılmaz Kısa Film Festivali, Belgesel Dalı, Finalist. 2019
    9. Okan Üniversitesi, Kısa Film Festivali, Belgesel Dalı, Finalist. 2019
    3. İzmir Artemis Film Festivali, (2. Uluslararası İzmir Film Festivali) Ulusal Belgesel Dalı, Finalist. 2019
    11. Özgür Film Festivali, Belgesel Dalı, Finalist. 2019
    2. İzmit Uluslararası Kısa Film Festivali, Ulusal Festival Teması Filmi Yarışması, Finalist. 2019
    4. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, Öğrenci Kategorisi, Finalist. 2019
    19. Kısa-Ca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali, Ulusal Belgesel Dalı, Finalist. 2019
    9. Malatya Uluslararası Film Festivali, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, Finalist. 2019
    14. Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması, Belgesel Film Yarışması, Finalist. 2019
    6. Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, Ulusal Öğrenci Filmler Yarışması, Finalist. 2019
    3. AFSAD Kısa Film Festivali, Gösterim Seçkisi. 2019

Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler

Korkuluk (Scarecrow) – 2018 …. Kurmaca, 00:14:00 / Abdulkadir Hasanoğlu, Osman Çakır
1. Siirt Kısa Film Festivali, Üçüncülük Ödülü. 2018
2. Güzel Ordu Kısa Film Yarışması, Üçüncülük Ödülü. 2018
29. İstanbul Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, Finalist. 2018
19. İzmir Kısa Film Festivali, Ulusal Panorama Bölümü, Gösterim Seçkisi. 2018
AnifestROZAFA-9, Official Selection. 2018
Strasburg Film Festival, Official Selection. 2018
Universal Kids Film Festival, Official Selection. 2018
Indie Cyprus Short Film Festival, Official Selection. 2018
Shenandoah Seasonal Film Series, Official Selection. 2018
International Children’s Rights Film Festival, Official Selection. 2018
8. Uluslararası Bursa Çocuk Hakları Film Festivali, Yetişkin Gözünden Çocuk Haklari Bölümü, Gösterim Seçkisi. 2019

Rötar (Delay) – 2018 …. Kurmaca, 00:12:00
4. Altın Baklava Film Festivali, Hasan Kalyoncu Özel Ödülü. 2018
30. Aydın Doğan Vakfı, Genç İletişimciler Yarışması, Görsel Dal, Kısa Film Dalı, Üçüncülük Ödülü. 2020
4. Marmaris Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, Finalist. 2018
2. Truva Atı Kısa Film Festivali, Gösterim Seçkisi. 2018
19. İzmir Kısa Film Festivali, Ulusal Panorama Bölümü, Gösterim Seçkisi. 2018
5. Contact Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali, Uluslararası Öğrenci Filmleri Yarışması, Finalist. 2018
2. AFSAD Kısa Film Yarışması, Kurmaca Dalı, Gösterim Seçkisi. 2018
International Inter University Short Film Festival, Official Selection. 2018
Aasha International Short Film Festival, Official Selection. 2019
41. Clermont Ferrand Kısa Film Festivali, Film Market, Türkiye’den Kısalar, Hazarfen Film Galeri Seçkisi. 2019

Sînemaya Serbixwe – www.sinemayaserbixwe.com

COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir