İFSAK 29. Kısa Film Festivali Başladı

Haber: Melis Ciddioğlu

1985 senesinde ilk defa İstanbul Kısa Film Şenliği adıyla İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği tarafından düzenlenmeye başlanan İFSAK Kısa Film Festivali bu sene 29. kez 22-29 Mayıs tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi ve İFSAK gösterim salonlarında gerçekleştiriliyor. Dünyada tanınan yönetmenlerin ilk kısa filmlerini her yıl programında yer vererek sinema seyiricisi ile buluşturan İFSAK Kısa Film Festivali sinemacılar için önemini korumaya devam ediyor. 20-26 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirileceği duyurulan kısa film festivali, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli merkezli meydana gelen ve on binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremlerden dolayı ertlenmişti.

29. İFSAK Kısa Film Festivali programı belli oldu

Bu yıl 29. kez düzenlenen İFSAK Kısa Film Festivali 22 Mayıs’ta İstanbul’daki Fransız Kültür Merkezi ve İFSAK salonlarında başladı. Festival programı kapsamında gösterilecek filmler Ulusal ve Uluslararası bölümlerde seyirici ile buluşuyor. Film gösterimlerinin yanı sıra film yönetmenlerinin katılımı ile söyleşilerin de yer alacağı festivalde “İFSAK Sinema Emek Ödülü” her yıl olduğu gibi sinema emekçisi bir isme de verilecek.

İFSAK 43. Kısa Film ve Belgesel Yarışması filmleri belirlendi

İFSAK Kısa Film Festivali’nin Ulusal bölümündeki filmler yine İFSAK’ın düzenlediği İFSAK 43. Kısa Film ve Belgesel Yarışması’nda gösterilerek ön elemeyi geçmiş olan filmlerden belirleniyor. Belgesel, Canlandırma, Deneysel ve Kurmaca kategorilerinde başvuran 340 film, yönetmen Korkut Akın, belgesel film yönetmeni Etna Özbek ve İFSAK’a bağlı Sinema Birimi üyesi olan Adil Nevresoğlu’nun oluşturduğu ön jüri tarafından değerlendirilerek ön elemeyi geçen filmler seçildi. Ön eleme ile belirlenen 46 film ise, yönetmen, sinema yazarı ve akademisyen Ayça Çiftçi, belgesel sinemacı, eğitmen ve yazar Enis Sakızlı ve yönetmen-senarist Ümit Ünal’ın içerisinde yer aldığı seçici kurulu tarafından izlenerek kategorilerdeki en iyi filmlerin belirlenmesi gerçekleştirildi. 43. Kısa Film ve Belgesel Yarışması programı kapsamında gösterilecek filmlerin kazananlarının belirleneceği sonuçların, 27 Mayıs Cumartesi günü Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek ödül töreni ile duyurulacağı açıklandı.

İFSAK Kısa Film Festivali programında yer alan Uluslararası bölümünde bu yıl Avrupa ve dünyanın bir çok kıtasında bulunan ülkelerden gösterimi yapılacak filmler yer alıyor. Uluslararası bölümü kapsamında bu sene; Macaristan, Avusturya, Çekya, Fransa, İran, Afganistan, Kolombiya, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Kamboçya, Litvanya, Çin, İtalya, Yeni Zelanda, Hollanda, Polonya, Somali, Moğolistan, Brezilya gibi bir çok ülkeden dünya film festivalleri programları kapsamında sinema izleyicisi ile buluşmuş 40’tan fazla kısa film gösteriliyor.

Festivalde söyleşiler gerçekleştirildi

İFSAK 29. Kısa Film Festivali’nde film gösterimlerinin yanı sıra çeşitli konularda söyleşiler de gerçekleştirildi. Film yönetmeni Ziya Demirel’in 22 Mayıs’ta katıldığı “Kısadan Uzuna” bölümünde “Evicko” (2012) ve Cannes Film Festivali’nde yarışma filmlerinden olan “Salı” (2015) kısa filmlerinin gösterimleri sonrasında yönetmen, Prag Film Okulu’ndaki sürecinden ilk uzun metrajı filmi olan “Ela ile Hilmi ve Ali” kadar olan sinema serüvenini ve deneyimlerini sinema izleyicisine aktardı.

Kadın Sinemacılar Konuşuyor

Bu sene ilk defa 23 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen “Kadın Sinemacılar Konuşuyor” bölümünde dünyanın farklı ülkelerden kadın sinemacılar film üretimleri ile ilgili deneyimlerini paylaşarak kendi ülkelerinde ya da yaşadıkları ülkelerdeki kültürel, sosyal ve politik durumların film üretimlerine olumlu ya da olumsuz etkilerini, sinema yaşamlarına ve kendi sinema anlayışlarına dair bilgiler verdiler. Kadın sinemacıların tecrübelerine odaklanan bölümde İranlı sinemacı Afsaneh Salari ve Türkiye’den film yönetmeni Ceylan Özgün Özçelik salı günü saat 21:00’da İFSAK TV üzerinden yayınlanan çevrimiçi/online bir söyleşi gerçekleştirdiler ve ve Londra’da yaşayan yönetmen Barış Celiloğlu 29 Mayıs saat 18:00’da “Lockedown Locked In / Karantinada Mahsur” adlı projesine dair söyleşi gerçekleştirecek.

Lockedown Locked In / Karantinada Mahsur projesi ve söyleşi

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan yönetmen Barış Celiloğlu kurucuları arasında yer aldığı tiyatro kumpanyası olan Theatre East N Bull’nın bünyesinde, korona pandemisi zamanındaki karantina döneminde artış gösteren kadın cinayetleri ve aile içi şiddete dikkat çeken Lockedown Locked In / Karantinada Mahsur adlı dünyadaki sekiz farklı ülkeden sekiz bölümden oluşan bir dijital tiyatro projesi hazırladı. Projeye dair bilgiler aktaran yönetmen Barış Celiloğlu, projenin sekiz bölümden oluşmasının nedeninin, proje kurgusunun aile içi şiddetin cinayet zaman çizelgesini kopya etmesiyle ilgili olduğunu ifade ederek İngiltere’de kadın örgütlerinin deneyimleri ve elde edilen verilerin  belirlemeleri ile kadın cinayetlerinin sekiz aşamada gerçekleştiğini ve bu araştırmanın sonucunda artış gösteren şiddetin sekizinci aşamada cinayet ile sonuçlandığını aktarıyor.

BBC News haber sitesinde 2019 içerisinde yayılanan bir habere göre, kriminoloji uzmanı Dr. Jane Monckton Simit’in Britanya’da yaşanan 372 kadın cinayetini inceleyerek yürüttüğü kapsamlı vaka araştırması ile kadın cinayetlerinde bir “zaman çizelgesi” tespit edilerek katil olan erkeklerin eşlerini 8 aşamada öldürme noktasına geldikleri tespit ediliyor. Bu önemli tespite gönderme yapan Celiloğlu’nun ‘Karantinada Mahsur” dramaturjik projesi 8 bölümden meydana geliyor. 8 bölümden her biri bu zaman çizelgesindeki artış gösteren şiddeti yanaştırıyor ve pandemi sürecindeki kapanma sırasında evde yaşanan erkek şiddetini farklı teatral yaklaşımlarla işleyerek farklı dillerde canlandırılan monologlar ile dünyanın sekiz ülkesinde karantina döneminde yaşanan aile içi şiddet ve kadın cinayetleri bağlamında belgelendiriyor. 29 Mayıs saat: 18:00’da Barış Celiloğlu’nun katılımı ile İFSAK üyesi Ayten Ünal’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan Festival Özel Gösterim bölümündeki söyleşinin İFSAK binasında her gün, gün boyu dönüşümlü şekilde izlenebileceği duyuruldu. *

Festival kapsamında kısa film yönetmenleri ile izleyiciler bir araya geldi
İFSAK Kısa Film Festivali’nin son beş senedir, yaşamını yitiren değerli yönetmenlerin anısına gerçekleştirdiği “Anısına” bölümünde bu yıl, Cazibe Hanım’ın Gündüz Düşleri, Ağrı’ya Dönüş, Kız Kulesi Aşıkları, Buluşma, Mum Kokulu Kadınlar, Kasaba, Mayıs Sıkıntısı gibi Türk Sineması açısından önemli ve klasikleşen filmlerin kurgusunu yapan ünlü kurgucu Ayhan Ergürsel, bir söyleşi ile anıldı.

İFSAK Sinema Emek Ödülü takdim edilecek

İFSAK’ın her yıl sinema sektörüne önemli katkılarda bulunan isimlere verdiği ‘İFSAK Sinema Emek Ödülü’nün bu sene, sinema yazarı, araştırmacı, film festival danışmanı, görüntü yönetmeni Hayri Çölaşan’a takdim edilecek. Ödül töreninin 27 Mayıs’da Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacağı açıklandı.

Festival programında ayrıca ünlü yönetmenler Theo Angelopoulos ve David Cronenberg’ün filmlerinin set fotoğrafçısı olan Nikos Nikolopoulos’un set fotoğrafçılığı üzerine hazırladığı masterclass’ın yer alacağı açıklandı. Masterclass 27 Mayıs saat: 14:00’da Murat Baykara çevirmenliğinde düzenlenecek.

İFSAK 43. Kısa Film ve Belgesel Yarışması’nın tanıtım videosu kurgusunu Altan Bal hazırladı ve bu yılki afişi tasarımı Sara Arslan’a ait.

İFSAK 29. Kısa Film Festivali yarışma filmleri belli oldu

Kurmaca, Belgesel, Canlandırma ve Deneysel kategorilerinde bir çok filmin yer aldığı İFSAK 29 Kısa Film Festivali programında, Kürtçe kısa filmler ve dünyanın bir çok ülkesinden kısa filmler de gösterilecek.

Kurmaca kategorisi

Babamın Öldüğü Gün (17 dakika) Yönetmen: Emre Sefer, Senaryo: Emre Sefer, Nur Şeyda Koç

Birlikte Yalnız (20 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Kasım Ördek

Burası Size Göre Değil (15 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Ceyda Aşar

Cehennem Boş Tüm Şeytanlar Burada (18.35 dakika) Yönetmen: Özgürcan Uzunyaşa, Görüntü Yönetmeni: Ahmed Hamdi Eren

Dengê Kilîtan (Sesler ve Kilitler, 19.54 dakika) Yönetmen ve Senaryo: İlham Bakır

Gece Kuşağı (17. 10 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Yasemin Demirci

Hasat (18 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Ömer Faruk Yardımcı

İlk 10000 (9. 30 dakika) Yönetmen Halil Ercüment Çayır, Senaryo: Oğultan Güler

Karıncanın Ayak İzleri (16 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Ümit Güç

Koyun (20 dakika) Yönetmen: Benhür Bolhava, Senaryo: Benhür Bolhava, Kadir Demir

Kuşku (19 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Gökçe Pekhamarat

Mazruf (18. 38 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Berkay Onurer Akkaya

Navnîşan (Adres, 15.34 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Aram Dildar

Niyetler (20 dakika) Yönetmen: Tanju Özdemir, Senaryo: Mehtap Özdemir, Tanju Özdemir

Pembe Eldiven (15 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Tuna Yüksel

Radyo (8 dakika) Yönetmen: Tanla Söylemez, Kazım Akşar, Senaryo: Tanla Söylemez

Rewşen (11 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Musab Tekin

Yüzleşme (17 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Serkan Kılıç

Belgesel kategorisi 

Aydınlığa (19 dakika) Yönetmen: Asuman Yüksel, Emrullah Özcan, Senaryo: Asuman Yüksel

Cosplay (9.12 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Berktuğ Himmetoğlu

Gulab Gül (11.18 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Semih Sağman

Hayde Bre Pehlivan (30 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Ozan Sertdemir

İnsanoğlu (25 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Neslihan Akpınar

Metamazon (30 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Can Adiloğlu

Mısırlı Emmi (15 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Murat Kılıç

Moğollar (31. 47 dakika) Yönetmen ve Senaryo: İrem Aydın

Our Ark (12 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Deniz Tortum, Kathryn Hamilton

Sahibini Arayan Fotoğraflar (30. 26 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Özge Akkoyunlu

Suyu Bulandıran Kız (12 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Deniz Telek

Şefik Hüsnü Deymer Belgeseli (37 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Deniz Akgün

Three Armies (16.25 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Kadir Can Arabacı

Troas’ta Suya Dair (14.26 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Felat Erkozan

Canlandırma kategorisi

Ben Ölmeden Önce (6.15 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Barış Demirkaya

Blackbird (10 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Zeynep İncetekin

Devinim (7.46 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Serdar Koçak

Kauai (8.51 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Aysun Karaosman

Son Gölge (3.5 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Alper Bozkurt

Toybadım (6.22 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Ece Dede, Demet Boztaş

Deneysel Kategorisi

Don’t Try It Again Leyla (6.39 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Hilal Sönmez

Her Şey Sinirimi Bozuyor (8. 50 dakika) Yönetmen: Hazar Bayar, Çağıl Saydam ve Senaryo: Hazal Bayar

Khora (15.25 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Nalan Abbasoğlu

Li Vir (6.30 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Sibel Öğe

Seyirci (6.12 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Burak Budak

Soğuk Uzak Ve Kirli (10 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Halime Usta

Thinking Beyond (10.11 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Ataberk Eyolcu

Uzay Ayna (17.51) Yönetmen ve Senaryo: Alican Durbaş

Dünya kısa filmleri İstanbul’da

İFSAK Kısa Filmleri Festivali kapsamında dünyanın bir çok ülkesinden ödüllü kısa, belgesel ve canlandırma kategorilerindeki filmler sinema izleyicisi ile buluşacak.

Dünya Festivallerinden kategorisi 

Fransız filmleri

Artist Portrait: Léa Dumayet (Belgesel, 9.13 dakika) Yönetmen: Calvin Walker

Degas Et Moi (Kurmaca, 20 dakika) Yönetmen: Arnaud des Pallières, Senaryo: Arnaud des Pallières, Daniel Halévy, Alice Michel

Fluids (Kurmaca, 15 dakika) Yönetmen: Simon Birman

Haut Les Coeurs (Kurmaca, 15 dakika) Yönetmen: Adrian Moyse Dullin, Senaryo: Emma Benestan, Adrian Moyse Dullin

L’entretien (Canlandırma, 8 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Ugo Bienvenu, Félix de Givry

Motus (Kurmaca, 17 dakika) Yönetmen: Élodie Wallace, Agnès Soral, Senaryo: Élodie Wallace

Our Own Land (Kurmaca, 22 dakika) Yönetmen: Simon Helloco, Senaryo: Simon Helloco, Magali Negroni

Partir Un Jour (Kurmaca, 25 dakika) Yönetmen: Amélie Bonnin, Senaryo: Amélie Bonnin, Dimitri Lucas

Tchau Tchau (Kurmaca, 17.48 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Cristèle Alves Meira

Violetta (Kurmaca, 18 dakika) Yönetmen: Julie Deliquet, Senaryo: Eric Charon, Julie Deliquet

Macar filmleri 

Craze (Kurmaca, 22 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Bianka Szelestey

Left The Bicycle Behind (Kurmaca, 18.25 dakika) Yönetmen: Dóra Laky, Senaryo: Dóra Laky, Anita Németh

Lesser Of Two Evils (Canlandırma, 10 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Máté Horesnyi

Liked It (Kurmaca, 3.30 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Vilmos Heim

Mitch-Match (Canlandırma, 2.12) Yönetmen ve Senaryo: Géza M. Tóth

Parental Guidance (Kurmaca, 16.15 dakika) Yönetmen: Dóczé Péter, Senaryo: Horváth Kata, Dóczé Péter

Something Must Happen (Kurmaca, 29 dakika) Yönetmen: Dániel Botos, Senaryo: Adam Schor, Dániel Botos

The Last Night (Kurmaca, 30 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Gergely Riba

İran filmleri

Dera (Belgesel, 9.45 dakika) Yönetmen: Omid Ahmad Adrak

Istanbul – Dream For A Better Life (Belgesel, 14 dakika) Yönetmen: Omid Ahmad Adrak

Landing (Kurmaca, 6.20 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Mohamad Hadadi

Afganistan filmleri

Mirror (Kurmaca, 10 dakika) Yönetmen: Vera Moqarabi, Senaryo: Omid Ahmad Adrak

Pervandeh / The File (Kurmaca, 20 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Sonia K. Hadad

Solar Eclipse (Kurmaca, 14.12 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Alireza Ghasemi, Raha Amirfazl

Yunan filmleri 

Fault (Kurmaca, 15.17 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Katerina Papanastasatou

I Saw A City (Belgesel, 9 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Stelios Efstathopoulos

Memoir Of A Veering Storm (Kurmaca, 14 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Sofia Georgovassili

5PM Seaside (Kurmaca, 26 dakika) Yönetmen: Valentin Stejskal, Senaryo: Glykeria Patramani, Valentin Stejskal

Dünyadan filmler

Çekya

Figurant (Kurmaca, 14 dakika) Yönetmen: Jan Vejnar

Love, Dad (Canlandırma, kurmaca, belegsel, 12.46 dakika) Yönetmen: Diana Cam Van Nguyen

Brezilya 

La Purse (Canlandırma, 9 dakika) Yönetmen: Gabriel Nobrega & Lucas Rene

Moğolistan

Snow In September (Kurmaca, 20 dakika) Yönetmen: Lkhadvadulam Purev-Ochir

Kamboçya

Sound Of The Night (Kurmaca, 19.47 dakika) Yönetmen: Sok Chanrado, Kongkea Vann, Senaryo: Sok Chanrado, Kongkea Vann, Malyda Phea

Çin

Hair Tie, Egg, Homework Books (Kurmaca, 15.17 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Runxiao Luo

Will You Look At Me (Kurmaca, 20 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Shuli Huang

Kolombiya

Zarzal (Kurmaca, 18 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Sebastián Valencia Muñoz

İtalya 

Holy Care (Kurmaca, 15 dakika) Yönetmen: Cristian Patanè, Senaryo: Cristian Patanè, Andrea Paolo Massara

Litvanya

Techno, Mama! (Kurmaca, 18 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Saulius Baradinskas

Mekadonya/Sırbistan

North Pole (Kurmaca, 15 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Marija Apcevska

Hollanda

About Me (Kurmaca, 15 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Ali Asgari

Yeni Zelanda 

Datsun (Kurmaca, 15 dakika) Yönetmen: Mark Albiston, Senaryo: Mark Albiston, J. Patrick McElroy

Polonya 

The Fence (Kurmaca, 15 dakika) Yönetmen: Tomasz Wolski, Senaryo: Anna Gawlita, Tomasz Wolski

Avusturya

Rudern (Kurmaca, 37 dakika) Yönetmen ve Senaryo: Sophia Hochedlinger

İFSAK’ın tarihi

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK), Türkiye’de fotoğraf ve sinema sanatlarının öğretilmesini, yaygınlaştırılmasını sağlamak ve bu sanat alanlarındaki üretim gerçekleştirenler arasında bir dayanışma amacıyla 24 Aralık 1959 tarihinde “Erenköy Amatör Foto Kulübü” adıyla Nurettin Erkılıç ve arkadaşlarının öncülüğünde kurulmuştur. İlk fotoğraf sergisini 1960 senesinde Galatasaray Lisesi’nde açan iFSAK, 1200’den fazla üyesiyle kendi alanında en fazla üyeye sahip olan dernek olma özelliğini taşıyor. Kurulduğu günden bu yana fotoğraf ve sinema üretimlerinin arttırılmasını, bu iki sanat dalında kendini geliştirmek isteyen kişilere olanak sağlanmasını amaçlayan dernek fotoğraf ve sinema sanatları alanında üretilen eserlerin daha fazla insana ulaştırılması için çalışmaktadır. Fotoğraf ve sinema sanatının geliştirilmesi amacıyla seminerler, atölye çalışmaları, projeler ve gösterimler düzenleyen dernek, bu iki alanda temel bilgisi olmayan, yeni projeler gerçekleştirmek isteyen geniş bir fotoğraf ve sinema kitlesine imkanlar sağlamaktadır.  Yılda yaklaşık 1000 kişinin katıldığı seminer, atölye ve proje gruplarının hayata geçirildiği İFSAK’ta gümüzde kadar 25’in üzerinde fotoğraf günleri, bu sene itibariyle 43 kısa film yarışması ve 29 kısa film festivali gerçekleştirildi. Her yıl bir çok fotoğraf sanatçısının sergilerine ev sahipliği yapan İFSAK sergi salonu ile İFSAK, her ay düzenli şekilde fotoğraf fotoğraf ve sinema amatörlerinin, kültür-sanat dünyasının tanınmış sanatçılarının katıldığı söyleşiler, seminerler, fotoğraf gösterleri, film gösterimleri ve yarışmalar gerçekleştirerek sanat severleri bir araya getirmektedir.

İFSAK Ulusal Kısa Film Yarışması

İFSAK bünyesinde gerçekleştirilen ilk kısa film yarışmasının düzenlenmesine 1977’te karar verilmiş ve yarışma ilk defa 1978 yılında sinema severlerle buluşmuştu. Türkiye’de düzenlenen en eski kısa film etkinliği olan kısa film yarışması sinema tarihi açısından önemli eserler yaratmış sinemacıların ilk filmlerini izleyiciye ulaştırmakta ve ilk düzenlendiği yıldan günümüze kadar arşivlediği filmler ile kısa film arşivinin oluşmasına önemli bir katkıda bulunmuştur.

Kaynak ve fotoğraflar: Detaylı bilgi için

Sînemaya Serbixwe – www.sinemayaserbixwe.com

COMMENTS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir