İKSV’nin kültür-sanat etkinlik programı sürüyor
Haber: Salih Gülenç
1973 yılından beri, kar amacı olmadan ve kamu yararı ilkesiyle çalışmalarını sürdürerek kültür-sanat alanlarına çeşitli destekler veren İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), yılın belli dönemlerinde periyodik şekilde hazırladığı İstanbul Müzik, Film, Tiyatro ve Caz Festivalleri, İstanbul Bienali, İstanbul Tasarım Bienali, Leyla Gencer Şan Yarışması ve Filmekimi gibi bir çok etkinliklerle İstanbul’da yaşayan sanatseverlerin kültür-sanat yaşamını zenginleştirmeye devam ediyor. Bir çok alandan kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan İKSV, Nejat Eczacıbaşı Binası’nda bulunan Salon İKSV’de kültür-sanat meraklılarına hizmet verirken İKSV Alt Kat’ta da çocuklar ve çocuklar için hazırlanan yaratıcı etkinlik programları ile çocuk ve gençleri sanat ve kültür yaşamıyla tanıştırıyor ve kültür-sanat’ın kuşaklar boyu aktarılmasına katkılar sağlıyor.
İtalya’nın Venedik şehrinde iki yılda bir gerçekleştirilen Venedik Bienali kapsamında dönüşümlü bir şekilde Uluslararası Mimarlık ve Sanat Sergilerinde yer alan Türkiye Pavyonu’nun organizasyon çalışmalarını yürüten İKSV, kültür politikalarının geliştirilmesine yönelik katkılarda bulunarak çeşitli başlıklarda araştırmalar yapıyor ve bir çok konuda raporlar hazırlıyor. Festivallerde verdiği ödüller, sanat alanındaki eser siparişleri, içerisinde yer aldığı bir çok yerel, ulusal ve uluslararası ortak yapımların yanısıra, Fransa’da yer alan Cité Internationale des Arts sanatçı atölyesinde çalışmalarını devam ettiren bir misafir sanatçı programına da dahil olan Vakıf, her sene süren güncel kültür-sanat üretimini desteklemek için sunduğu Aydın Gün Teşvik Ödülü, Talât Sait Halman Çeviri Ödülü ve Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü ile kültür-sanat yaşamının sürdürülmesine ve geçmişten geleceğe bağlar kurarak geliştirilmesine katkılar sunuyor. Dünyada uluslararası kültür-sanat alanında önemli bir yeri olan vakıflardan İKSV, 2018 senesinden bu yana UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Türkiye Millî Komisyonu’nun genel kurul üyeleri arasında olan kurumlardan biri olarak çalışmalarına devam ediyor.
İKSV’nin ilkbahar-yaz aylarını kapsayan kültür-sanat programı açıklandı
50 yılını geride bırakan İstanbul Kültür Sanat Vakfı yeni sezonunda İstanbulda yaşayan sanat severleri Türkiye’den ve dünyanın bir çok ülkesinden hazırlanan en güncel ve nitelikli kültür-sanat etkinlikleri ile buluşturacak. Bu yıl 7 Nisan’da başlayan ve 18 Nisan’a kadar süren 42. İstanbul Film Festivali’nde dünya sinemasının en yeni örneklerini, kült ve klasik yapımları, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin güncel filmlerinin de içerisinde yer aldığı 134 uzun metrajlı ve 29 kısa metrajlı filmden oluşan zengin bir program ile Beyoğlu ilçesi’nde Atlas 1948, Fransız Kültür Merkezi, Şişli ilçesi’nde CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy ilçesi’nde Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere 6 salonda sinema severlere ulaştırdı. 11 gün süren İstanbul Film Festivali Programında ödüller sahiplerini buldu. İKSV bünyesinde gerçekleştirilecek olan 51. İstanbul Müzik Festivali 1-17 Haziran tarihleri arasında, 30. İstanbul Caz Festivali 7-19 Temmuz tarihlerinde, 2. +1 Sunar: Gezgin Salon Festivali 29-30 Temmuz günlerinde sanat severler tarafından izlenebilecek. Nobel ödüllü dünyaca ünlü yazar Annie Ernaux, 42. İstanbul Film Festivali kapsamında sineme izleyicisi ile buluşan Super-8 Yılları belgesel gösterimi için İstanbul’a gelerek İstanbuldaki okurları ile bir araya geldi*. Super-8 Yılları belgeselin yönetmenliğini aynı zamanda yazar Annie Ernaux’un oğlu olan David Ernaux-Broit’e yapmıştı, filmin senaryosu da yazar tarafından kaleme alındı.
Bu yıl 42. kez gerçekleştirilen Uluslararası İstanbul Film Festivali ödülleri Soho House’de Kerem House sunuculuğunda takdim edildi. Yönetmen ve senarist Ayşe Polat’ın çektiği ‘Kör Noktada’ filmi En İyi Film (Altın Lale) ve En İyi Senaryo ödülleri de dahil 4 dalda ödül alarak ödül gecesine damgasını vurdu. Belgin Söylemez “Ayna Ayna” filmi ile En İyi Yönetmen ödülünü, Aram Dildar “Navnîşan” (Adres) filmiyle En İyi Kısa Film ödüllerinin sahibi oldular.
Soho House’da düzenlenen ödül töreninin sunuculuğunu festivalin direktörü Kerem Ayan üslendi. “Kör Noktada” filmiyle 4 ödül kazanan Ayşe Polat ödül töreninde yaptığı konuşmada ödülünü filmine ilham olan Cumartesi Anneleri’ne adadığını belirterek “İlhamımı Cumartesi Annelerinden aldım o yüzden ödülü onlara adıyorum. Umarım çok yakında çok güzel günler gelecek.” dedi.
“Cam Perde” filmiyle Onat Kutlar Jüri Özel Ödülü’nü alan Fikret Ceyhan ödülünü Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Pazarcık ilçeleri merkezli meydana gelen depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlara adadığını belirterek sorumluların cezalandırılmasını beklediğini ifade etti. Ceyhan konuşmasını “Ben depremde oradaydım ben unutmayacağım lütfen siz de unutmayın.” diyerek bitirdi. “Kör Noktada” filmi ile En İyi Kurgu ödülünü kazanan Serhat Mutlu yaptığı konuşmada ödülünü geçen yıl kapatılan, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Merkezi’ne adadığını açıkladı.*
42. İstanbul Film Festivali ödülleri:
En İyi Film ödülü (Altın Lale): Kör Noktada – Ayşe Polat
Ulusal FIBRESCİ ödülü: Kör Noktada – Ayşe Polat
En İyi Yönetmen ödülü: Belmin Söylemez – Ayna Ayna
En İyi Kısa Film ödülü: Navnîşan (Adres) – Aram Dildar
Seyfi Teoman En İyi İlk Film ödülü: Bars – Orçun Köksal
En İyi Özgün Müzik ödülü: Kazuya Nagaya, Sound Walk Collective – Iguana Tokyo
En İyi Kurgu ödülü: Kör Noktada – Serhat Mutlu
En İyi Sanat Yönetmeni ödülü: Meral Efe Yurtseven, Yunus Emre Yurtseven – Iguana Tokyo
En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü: Bir Tutam Karanfil – Barış Aygen
En İyi Senaryo: Kör Noktada – Ayşe Polat
En İyi Kadın Oyuncu ödülü: Ayna Ayna – Manolya Maya, Şenay Aydın, Laçin Ceylan
En İyi Erkek Oyuncu ödülü: Alper Çankaya – Cam Perde
En İyi Belgesel: Boşlukta – Somnur Vardar
Mansiyon ödülü: Sanki Her Şey Biraz Felaket – Umut Subaşı
Onat Kutlar Jüri Özel ödülü: Cam Perde – Fikret Reyhan
Uluslarası Altın Lale ödülü: World War III – Houman Seyedi
Uluslararası Fipresci ödülü: Next Sohee – July Jung
Uluslararası Jüri özel ödülü: Pamfir – Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk
Uluslararası Mansiyon ödülü: Atlantic Bar – Fanny Molins
Genç Usta Ödülü: Safe Place – Jury Lerotic
Köprü’de buluşmalar atölyelerinde ödüller açıklandı
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği İstanbul Film Festivali kapsamında film projelerini desteklemek amacıyla gerçekleştirilen Köprüde Buluşmalar atölyelerinde ödüller sahiplerini buldu. Anadolu Efesi’in ana sponsorluğunu yaptığı Köprüde Buluşmalar atölye çalışmalarında toplam 14 uzun metrajlı, 5 belgesel film ve 4 film projelerinin sunumları yapılarak projeler değerlendirildi. Aynı zamanda post-prodüsksiyon süreçleri süren 6 uzun metrajlı ve 2 belgesel filmin sinema-film endüstrisinde çalışan profesyonellerine yönelik yapılan gösterimleri 12-13-14 Nisan tarihleri arasında online/çevrimiçi olarak düzenlendi. OGM Pictures sponsorluğunu üstlendiği ve Mattepost Post-Prodüksiyon’un destekçi olarak dahil olduğu Köprüde Buluşmalar kapsamındaki dizi atölyesinin seçkisinde bulunan dört projenin üretimini sürdüren yönetmenler film sektöründe çalışan profesyonellerden film süreçleri üzerine eğitimler aldı.*
OGM Pictures’ın sponsorluğunda gerçekleştirilen Köprüde Buluşma: Dizi Atölyesi’nin seçkisinde yer alan dört projenin üreticileri, sektör profesyonelleriyle eğitimlere katılırken, Film Geliştirme Atölyesi seçkisindeki projelerin üreticileri ise senaryo, sunum ve film yapımı alanlarında film yapımı süreçleri ile ilgili eğitimlere katıldılar. Mattepost Post-Prodüksiyon tarafından desteklenen Köprüde Buluşmalar’da sinemacıların var olan film üretimlerini tamamlamaları için destek olarak verilen ödüller bir törenle açıklanarak ödül kazananlara takdim edildi. Gerçekçeli jüri kararları ile açıklanan ödüllerin kazananları şöyle:
Work in Progress Ödülleri
Anadolu Efes Ödülü: Yeni Şafak Solarken
Mattepost Post-Prodüksiyon Ödülü: Berna
Başka Sinema Dağıtım Ve Tanıtım Ödülü: Güzel Bir Gece
Fragman House Ödülü: Güzel Bir Gece
Daire Creatıve Görsel Tasarım Ödülü: Suyun Yüzü
Dae Özel Destek Ödülü: Mor Menekşeli Kadınlar
Film Geliştirme Atölyesi Ödülleri
12-13-14 Nisan tarihlerinde düzenlenen proje sunumlarının sonrasında belirlenen Film Geliştirme Atölyesi Ödülleri’nde, Dumitrana Lupu (Transylvania Pitch Stop), NathalieMesuret(Blue Monday Productions) ve Margje de Koning (Ikon) jüri üyeleri olarak yer aldılar.
Cnc Ödülü: Bir Daha Asla!
Köprüde Buluşmalar Ödülü: Memento Non Mori
Mattepost Post-Prodüksiyon Onlıne Ödülü: Deniz Ne Kadar Güzel
Melodika Ses Ödülü: Bekes
Postbıyık Ses Post-Prodüksiyon Ödülü: Fifth Eye
*Akdeniz Film Enstitüsü Senaryo Atölyesi Ödülü’nün İlerleyen Bir Tarihte Açıklanacağı duyuruldu.
Seyap Ödülü: Bilmiyorsun, Ama, Bu Kesin
Transylvania Pitch Stop Ödülü: Veha
Köprüde Buluşma: Dizi Atölyesi Ödülü
OGM Pictures’in sponsorluğunu yaptığı Köprüde Buluşma: Dizi atölyesi ödülü bu yıl jüri üyeleri Ayşıl Özmen, Rana Mamatlıoğlu ve Türkan Derya tarafından belirlenerek gerçekçeli kararı ile birlikte açıklandı.
Ogm Pictures Özel Ödülü: Magik Carpet Ride
“Sanatta Yaratıcı Bakışlar” Etkinlikleri
İKSV Alt Kat ve Paribu işbirliği ile düzenlenecek olan “Sanatta Yaratıcı Bakışlar” programı kapsamında, birbirinden farklı disiplinlerde yer alan 6 sanatçı tarafından hazırlanan atölyelerin her biri 4 ay boyunca sanat meraklıları ile buluşacak. Atölyelere katılımcıları Tan Tunçağ ile elektronik müziğin tarihi, yapısı ve üretim tekniklerine dair, Gökçe Uygun ile ses tasarımı ve sahne uygulamaları konularında, Gökalp Gönen ile stop-motion animasyon film üretimi ile ilgili, Cem Memişoğulları ile ses ve görsel kodlama, Selda Taşkın ile film kurgusu ve Alper Aydın ile arazi sanatı ve güncel sanat çalışmaları gibi konularda eğitimler alacaklar.
Çocuk ve gençlere yönelik olarak gerçekleştirilecek olan “Sanatta Yaratıcı Bakışlar” başlıklı atölyelerden oluşacak programa 16-25 yaş arasında olanlar katılabilecek ve her atölye özelinde katılmak isteyen katılımcıların gerekli formları doldurup başvuru yapmaları isteniyor. Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) işbirliğiyle hazırlanan 6 atölye, depremin yaşandığı illerden İstanbul’a gelen ya da deprem bölgesinde gönüllü bir şekilde çalışan gençlerini katılımlarını teşvik etmek amacıyla hazırlandı. İKSV Alt Kat binasında yapılacak olan 4 atölye çalışmasına İstanbuldan katılım ve 2 atölye için ise farklı şehirlerden katılım sağlanabileceği belirtildi.
“Sanatta Yaratıcı Bakışlar” Atölye Programı
Tan Tunçağ ile elektronik müzik atölyesi (19-21 yaş):
Portecho isimli müzik grubuyla tanınan ve “Cava Grande” adlı solo projesiyle sanatsal üretimlerini devam ettiren müzisyen Tan Tunçağ’ın yürütücülüğü ile 4 hafta sürecek olan elektronik müzik atölyesi İKSV Alt Kat binasında katılımcılara elektronik müzik tarihi, gelişmiş armoni yapıları, mix ve aranje teknikleri gibi konularda bilgiler aktararak elektronik müziğin ve müzik endüstrisinin nasıl işlediğiyle ilgili tecrübeler paylaşılacak. Katılımcılar, atölye için özel bir şekilde seçilen Cava Grande müziklerinin dekonstrüksiyonunu ve analizlerini takip edip müzik parçasının meydana gelişi sürecini deneyimleme şansı bulacak.
Tarih: 26 Nisan Çarşamba, 3 Mayıs Çarşamba, 10 Mayıs Çarşamba, 17 Mayıs Çarşamba
Saat: 17.00-19.30
Atölye alanı: İKSV Alt Kat
Son başvuru tarihi: 17 Nisan
Gökçe Uygun ile ses tasarımı ve sahne uygulamaları atölyesi (22-25 yaş):
Besteci ve ses tasarımcısı olarak çalışmalarını yürüten Gökçe Uygun ile 4 hafta devam edecek olan ses tasarım ve sahne uygulamaları atölyesi İKSV Alt Kat merkezinde katılımcılara sesin yaratıcı potansiyelini ve hareket ile mekân üzerindeki etkisini keşfetmelerini sağlayarak ses tasarımı ve sahne prodüksiyonlarında yer alan uygulamalarına dair eğitimler verilecek. Atölye katılımcıların aktif olarak dinleme becerilerini geliştirme amacıyla düzenlenen çalışma ile ses, hareket ve mekân anlayışı derinleştirilmesi, sahne performansları için etkili ses tasarımlarının ne şekilde oluşturulabileceği gibi konulara değinilip uygulamalı deneyimleme imkanı sunulacak.
Tarih: 4 Mayıs Perşembe, 11 Mayıs Perşembe, 18 Mayıs Perşembe, 25 Mayıs Perşembe
Saat: 17.00-19.30
Atölye alanı: İKSV Alt Kat
Gökalp Gönen ile stop-motion animasyon film üretimi atölyesi (19-21 yaş):
Bağımsız animatör ve yönetmen olarak çalışan Gökalp Gönen ile 4 hafta süresince katılımcılarla buluşacak olan animasyon üretimi atölyesi İKSV Alt Kat’ta düzenlenecek. Atölye yürütücüsünün belirlediği fiziksel sınırlar içerisinde animasyon medyumunu öğrenme imkanı yakalayacak olan katılımcılar bildiklerini düşündükleri üretim sürecini belirlenen sınırlar nedeniyle tekrardan gözden geçirmiş olacaklar. Atölye yürütücüsünün eser üretim sürecinde var olan deneyimlerini paylaşacağı şekilde devam edecek olan atölyede, animasyon alanında dünyada üretilmiş farklı örnekler izlenecek ve incelenecek. Aynı malzemeler kullanılarak bambaşka animatik filmlerin üretiminin sağlanacağı atölyede film üretim tekniklerinin geliştirilmesini hedeflenirken katılımcıların birbirilerinin üreteceği filmler ile ilgili fikirlerini ve düşüncelerini paylaşması sağlanacak.
Tarih: Tarihleri daha sonra açıklanmak üzere, Eylül-Ekim aylarında gerçekleştirilecek.
Saat: 17.00-19.30
Atölye alanı: İKSV Alt Kat
Can Memişoğulları ile ses ve görsel kodlama atölyesi (19-21 yaş):
Sanat pratiğini teknolojiyle ilişkili insan deneyimi üzerine kurarak yeni medya sanatı enstalasyonlarını içeren çalışmalarına devam eden sanatçı Can Memişoğulları yürütücülüğünde 4 hafta sürecek olan dijital sanat atölyeleri İKSV Alt Kat’ta katılımcılara yönelik generative ses ve görsel kodlama başlıklı eğitim ile “Max 8” adlı görsel kodlama dilininin öğretilmesi amaçlanıyor. Ses fenomenine odaklanıp bu şekilde dijital dünyadaki çalışma yöntemlerini ve ses çıkaran sistemlerin ne şekilde yaratılabileceğini deneyimleyebilme fırsatı sunucak olan etkinlik ile katılımcılar, ses ve görsel öğeler üretme ve manipüle etme konularında da çalışmalara katılacak. Atölye katılımcılar, atölye çalışması süresince yeni yönlerini keşfedecekleri iki medyumu bir arada kullanıp ses ve görsel işler hazırlayabilecekler.
Tarih: Tarihleri daha sonra açıklanmak üzere, Eylül-Ekim aylarında gerçekleştirilecek.
Saat: 17.00-19.30
Atölye alanı: İKSV Alt Kat
Selda Taşkın ile film kurgu atölyesi (22-25 yaş):
Sinema alanında kurgucu olarak çalışmalarını sürdüren Selda Taşkın yürürücülüğünde 4 hafta sürecek olan kurgu atölyesi çevrimiçi/online şekilde atölye katılımcılarına film üretiminde kurgu süreci ve kurgucunun çalışma alanları gibi konular da bilgiler verecek. Kurgu alanı ile ilgili eğitimler sonucunda öğrenimler ve paylaşımlar ile birlikte katılımcılar, profesyonel bir biçimde üretilmiş herhangi bir filmden seçilecek birkaç sahneyi birlikte kurgusunu yapacaklar.
Tarih: Tarihleri daha sonra açıklanmak üzere, Ekim ayında gerçekleştirilecek.
Saat: 17.00-19.30
Atölye alanı: Çevrimiçi
Alper Aydın ile arazi sanatı ve güncel sanat atölyesi (16-18 yaş):
Güncel sanat ve arazi sanatı alanlarında yaptığı üretimlerle tanınan sanatçı Alper Aydın yürütücülüğü ile 4 hafta devam edecek olan arazi sanatı atölyesi çevrimiçi/online bir şekilde katılımcılarla buluşacak. Katılımcılar atölye kapsamında, tarih öncesi dönemlerde yapılmış mağara resimlerinden başlayarak “ev” kavramının üzerinde durup sanatsal üretim sürecini izleyecek, arazi sanatını tanıyacak ve var olan örneklerini inceleyecek, yaşadıkları coğrafyaların sunduğu imkanlar ve özgün hayalleriyle eserlerini üretmiş olacaklar. Eser üretimindeki aşamaları sanatçı ile birlikte deneyimleyebilme ve ortaya çıkacak bu üretimleri değerlendirebilme imkanı bulacak olan katılımcıların yaşadıkları coğrafyalardan yol çıkarak keşfederek üretecekleri üretimlerin çeşitliliğiyle konuya dikkat çekilecek.
Tarih: Tarihleri daha sonra açıklanmak üzere, Ekim-Kasım aylarında gerçekleştirilecek.
Saat: 17.00-19.30
Atölye alanı: Çevrimiçi
İletişim ve bilgi için: altkat@iksv.org